Jak tańszy sposób na własną firmę, wpływa pozytywnie na jej rozwój?
Od jakiego już czasu powstają w Polsce tak zwane inkubatory przedsiębiorczości. Są, to takie firmy oraz instytucje, które wspierają nowo zakładane firmy w pozyskiwaniu wiedzy na tematy związane z marketingiem, pozyskiwaniem zleceń, a także rozwiązywaniem kwestii prawnych.
2016-03-07, 13:49

O co tu chodzi?

O użyczenie osobowości prawnej, to znaczy prowadzenie własnej firmy pod marką, czyli taka podfirma w dużej firmie. Pozwala to na zaoszczędzenie sporych pieniędzy, zwłaszcza na początku prowadzenia działalności, pozwala dobrze poznać rynek, a także umożliwia wystawianie faktur Vat. Co ma także swoją dobrą stronę, gdyż zmniejsza w Polsce szarą strefę.

Firma pod firmą

Chodzi o oddzielną księgowość, pomoc prawną, promowanie własnej marki, a dzięki temu budowanie zaufania do danej osoby oraz jej nazwy. Działając w inkubatorze można zawierać umowy, a także dokonywać zakupów na firmę, ale wszelkie dokumenty są sprawdzane pod kątem ich poprawności.

Korzyści z działania, jako Start Up

Przede wszystkim są to znacznie tańsze koszty, niż przy tradycyjnym prowadzeniu firmy. Korzystny jest także swego rodzaju nadzór nad początkującymi przedsiębiorcami, którzy mają pewne problemy z ogarnianiem całości, muszą sobie pewne rzeczy poukładać. Co ciekawe projekt skierowany jest do osób w każdym wieku, chcących działać niejako na swój rachunek.

To wspaniała okazja dla wszystkich, którzy mają już jakieś zlecenia, ale nie na tyle duże, aby tradycyjnie prowadzić swoją działalność. Ponieważ chodzi tu o użyczenie osobowiści prawnej, użyczający czyli Inkubator musi dbać, aby wszelkie wymogi prawne zostały zachowane. Pozwala to początkującym na uniknięcie wielu błędów, także związanych z formalnościami.

Przykład: